Lista recoTAX®

Tipuri de baterii si acumulatori introdusi pe piata

Tip baterie/acumulator

Baterii portabile (categoriile 1 si 2)1a Alcaline
1b Litiu
1c Zinc Carbon
1d Zinc Aer
1e Oxid de Mercur (HgO)
1f Oxid de Argint (Ag2O)
1g Ansamblu de baterii
1h Altele
2a Nichel Cadmiu (NiCd)
2b Plumb
2c Nichel Metal Hidrura (NiMH)
2d Litiu Ion
2e Litiu Polimer
2f Altele
Baterii auto(categoria 3) –
 –
 –
Baterii industriale(categoria 4)4a Plumb Acid
4b Nichel Cadmiu (NiCd)
4c Altele

 

BATERIILE ALCALINE

Bateriile alcalinele sunt bateriile clasice; sunt ieftine si la indemana. Contin o cantitate rezonabila de energie, dar folosite la un dispozitive cu utilizare continua, acestea se epuizeaza destul de repede. In schimb, daca sunt folosite in dispozitive care nu au nevoie de multa energie, cum este telecomanda televizorului ori a aparatului de aer conditionat, bateriile alcaline pot fi utilizate pentru multe luni. Problema principala in acest caz este ca ele nu sunt reincarcabile.

BATERIILE CU OXID DE ARGINT

Bateriile cu oxid de argint sunt baterii cu o viata lunga, dat fiind ca acestea contin o cantitate mare de energie. Le gasiti, in forma de nasturi, in ceasurile cu cuart, dar si in submarine. Au doua probleme: una este ca sunt scumpe, iar a doua o reprezinta mercurul de care trebuie scapat dupa epuizare.

BATERIILE CU PLACI DE PLUMB SI ACID SULFURIC

Acest tip de baterii sunt de doua feluri: bateria folosita la pornire, ca cea pe care o aveti la masina, proiectata pentru a furniza scurte „socuri” electrice si bateria folosita la alimentarea barcilor, a masinilor de golf ori ca sursa de energie de rezerva pentru diferite gadgeturi.

BATERIILE ALCALINE REINCARCABILE

Dupa cum stiti, exista si baterii care dupa epuizare se pot reincarca cu ajutorul unui dispozitiv special – incarcatorul. Trebuie insa spus ca bateriile alcaline reincarcabile isi pierd cu fiecare reincarcare cate un pic din capacitatea de a stoca energie si, incet-incet, devin inutilizabile.

BATERIILE REINCARCABILE NICHEL-CADMIU (NiCa)

Acestea sunt unele dintre primele baterii reincarcabile si printre cele mai ieftine. Se incarca relativ repede, dar au o mare problema, denumita efectul memoriei: daca le reincarci inainte de descarcarea completa se vor descarca din ce in ce mai repede pe viitor, tinand parca minte nivelul la care erau cand au fost reincarcate. De asemenea, daca stau nefolosite, dupa 90 de zile vor fi complet descarcate.

BATERIILE NICHEL-METAL HIBRIDE (NiMH)

Bateriile nichel-metal hibride inlocuiesc bateriile nichel-cadmiu cu un aliaj care face ca, in acelasi spatiu, sa stocheze cu 40% mai multa energie. Problema reincarcarii inainte de descarcarea completa nu mai este atat de acuta ca in cazul bateriilor nichel-cadmiu, desi nu este disparuta complet. Bateriile nichel-metal hibride sunt cele care, in pachete de mai multe baterii, alimenteaza masinile hibride.

BATERIILE LITIU-ION (Li-ion)

Bateriile litiu-ion constituie noul standard in ceea ce priveste bateriile pentru dispozitivele electronice, reprezentand un progres considerabil sub aspectul energiei stocate si acestea nu mai au o problema cu reincarcatul inainte de descarcarea completa. Aceste baterii sunt cunoscute insa ca avand o „inclinatie” catre a exploda (desi rata exploziilor este una foarte mica). O alta problema este aceea ca daca sunt consumate prea mult si ajung sub un prag critic sub aspectul voltajului, pot fi permanent afectate. De aceea, dispozitivele electronice sunt programate sa se opreasca la un anumit punct, fortand utilizatorul sa reincarce bateriile inaintea ca acestea sa devina inutilizabile.

BATERIILE LITIU-ION-POLIMER

Aceste baterii folosesc un electrolit bazat pe polimeri si de aici si numele. Acestea sunt mai durabile decat bateriile litiu-ion, sunt mai usoare, rata exploziilor este mai mica si sunt mai maleabile, putand fi turnate in diferite forme. Dezavantajul fata de bateriile litiu-ion este acela ca se descarca ceva mai repede, dar se fac progrese in acest sens in ultimul timp. Bateriile litiu-ion-polimer sunt din ce in ce mai folosite in laptopuri ori diverse dispozitive electronice.

BATERIILE LITIU-FIER-FOSFAT

Bateriile litiu-fier-fosfat sunt o alta varianta a bateriilor litiu-ion. Avantajele acestor baterii sunt: capacitatea de a se incarca foarte rapid si probabilitatea mai mica de a exploda. Dar deocamdata sunt scumpe si procesul de fabricare este complicat.